Total Testosteron Seviyesi ve Değerleri
12 Temmuz 2024

Total Testosteron Seviyesi ve Değerleri

Total Testosteron

Total testosteron, erkeklerde salgılanan bir cinsellik hormonudur. Aynı hormon, kadınlarda da bulunur ancak çok az miktardadır. Erkeklerdeki testosteron üretimi testislerde gerçekleşirken, kadınlarda yumurtalıklarda üretilir. Testosteron, erkeklerde ergenlik döneminin başlaması ile artan ve gelişen bir hormondur. Bu hormonun artışı ve gelişimi, erkeklerde ses kalınlaşması, cinsel organın gelişimi, kasların güçlenmesi ve kemik yapısında değişiklikler gibi fiziksel değişimlere neden olur. Ayrıca cinsel istek duygusunu artırmada, sakal ve bıyık çıkmasını sağlamada ve boy uzamasında da etkileri vardır.

Her erkek, ortalama olarak günde beş veya altı miligram testosteron üretir. Bu üretilen testosteron, gün içerisinde sabah saatlerinde en yüksek seviyelerdeyken, akşamüstü saatlerinde en düşük seviyesine ulaşır. Testosteron, testislerden salgılandıktan sonra kan içerisinde seks hormonu bağlayıcı globuline (SHBG) bağlanır. Bu bağlanan hormonlara total testosteron denir; bağlanmayan hormonlar ise serbest testosteron olarak bilinir.

Testosteron Seviyelerinin Ölçümü

Testosteron, kan içerisinde bulunan protein hormonlarına bağlanarak dolaşır ve gün içerisindeki üretim seviyelerinde değişiklikler gösterir. Bu nedenle, testislerde yapılacak testlerde sadece total testosteron seviyesine bakmak, yanlış tanılara neden olabilir. Testosteron testlerinde total testosteron seviyesine değil, serbest testosteron seviyesine bakılarak testislerde yaşanan sorunların neler olduğu anlaşılır. Ayrıca, erkeklerde üretilen testosteron hormonu, testislerin dışında az miktarda olsa da böbrek üstü bezlerinde, yani adrenal bezlerde üretilmektedir.

Yetişkin Erkekte Testosteron Seviyesi

Normal bir yetişkin erkekte testosteron seviyesi, ortalama olarak üç ile on nanogram/mililitre arasında değişiklik gösterir. En yüksek seviye, sabah saatlerinde görülür. Düşük testosteron seviyelerinde oluşan sorunları anlamak için bazı testler yapılır. Bu testler, kan testleri olarak gerçekleşir ve genellikle kol damarlarından alınan kan örnekleri kullanılır. Özellikle kısırlık, ereksiyon bozukluğu, cinsel isteksizlik, tüylenme sorunları, kas kitlesinde azalma ve konsantrasyon eksikliği gibi durumlarda erkeklere uygulanır.

Ergenlikte Testosteron Seviyesi

Testosteron hormonu, ergenlik döneminde artmaya ve gelişmeye başlar ve erkeklerde kırklı yaşlardan sonra azalmaya doğru eğilim gösterir. Bu nedenle, azalan testosteron hormonunun kişide yapacağı olumsuz etkiler, total testosteron yerine serbest testosteron seviyesine bakılarak değerlendirilir. Böylelikle, ileri yaşlarda testislerde yaşanacak sıkıntıların gerçek nedenleri anlaşılmaya çalışılır.

Testosteronun Normal Değerleri Nelerdir?

Yetişkin erkeklerde normal total testosteron seviyesi, üç ile on nanogram/mililitre arasında değişiklik gösterirken, serbest testosteron seviyesi ortalama olarak on beş ile otuz pikogram/mililitre arasında olur. Bu durumda, toplam testosteron seviyesi normal, östrojen artmış ve serbest testosteron seviyesi düşükse, bu durum karşısında alınacak bazı önlemler vardır.

Bu Önlemler
  • Erkeklerin vücutlarındaki yağlardan kurtulması, testosteron seviyesini yükseltmede yardımcı olur.
  • Aromataz enzimi, testosteronu östrojene çevirir ve östrojen seviyesini yükseltir.
  • Toplam testosteron ve serbest testosteron seviyesinde düşüş varsa, testosteron replasman tedavisi uygulanmalıdır.

Erkek vücudunda bulunan bu hormon, çok önemli bir hormondur. Çünkü erkeklerin ergenlik ve yetişkin dönemlerinde gereken cinsel istek ve özelliklerini sağlayan bir hormondur. Aynı zamanda beden gelişimini de gerçekleştirir. Bu yüzden, kadınlarda yumurtalık ne ise, erkeklerde de testis içerisindeki testosteron odur. Sağlıklı kalın.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Testosteron Replasman Tedavisi

Testosteron Replasman Tedavisi

Testosteron Hormonu Özellikleri ve Etkileri

Testosteron Hormonu Özellikleri ve Etkileri

Testosteron Testi Nasıl Yapılır

Testosteron Testi Nasıl Yapılır

Testesteronun Normal Değerleri Nedir

Testesteronun Normal Değerleri Nedir

Testosteron Propionat Kullanımı ve Yan Etkileri

Testosteron Propionat Kullanımı ve Yan Etkileri

Güncel

Testosteron Fazlalığı Nedir?

Testosteron Fazlalığı Nedir?