Testosteron Eksikliği Neden Olur
09 Temmuz 2024

Testosteron Eksikliği Neden Olur

Testosteron Eksikliğinin Nedenleri

Testosteron eksikliği, genellikle testislerde testosteron üretiminin azalması veya testis dışı faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Testis dokusunu etkileyen tüm faktörler, testosteron üretimini düşürebilir. İnmemiş testis durumu, testis travmaları ve komplike olmuş kabakulak vakaları, testislerde testosteron üretiminin azalmasına yol açabilir.

Hipofiz Kaynaklı Hormon Bozuklukları

Testosteron eksikliği, beyindeki hormon denetimini yapan hipofiz bezinden kaynaklanan bazı durumlarda da ortaya çıkabilir. Hipofiz kaynaklı sorunlar, hormon üretimini baskılayabilir.

  • Klinefelter Sendromu: Doğuştan gelen kromozom bozukluğu olan Klinefelter Sendromu, erkeklerde testosteron azalmasına neden olabilir.
  • Kallman Sendromu: Hipofiz bezinin yeterince çalışmaması durumunda ortaya çıkan bu sendrom, testosteron eksikliğine yol açar.

Yaş ve Testosteron Seviyesi

Ergenlik döneminde testosteron en üst seviyede olur. Bu dönemde vücutta yüksek libido ve aşırı fiziksel enerji bulunur. Ancak, otuz yaşından sonra testosteron üretiminde yavaş ve sürekli bir düşüş meydana gelir. Yaşın ilerlemesiyle beraber testosteron eksikliğine bağlı şikâyetler ve sorunlar görülmeye başlanır. Her erkek, 30'lu yaşlardan itibaren 10 senede bir kanında bulunan testosteronun %10'unu kaybeder. 50 yaşından sonra bu kayıp %25'e çıkar. 60 yaşından sonra erkeklerin %20'sinde testosteron hormonu, olması gereken en az düzeyin altına düşer.

Stres ve Testosteron

Testosteron seviyesi sadece yaşın ilerlemesiyle azalmaz. Kronik ve ağır stres, testosteron seviyesini düşürür. Bu durumlarda kortizol salgılanır. Stres arttıkça ve kronik hale geldikçe, testosteron üretimi en düşük düzeye geriler.

Diğer Sağlık Sorunları ve Alışkanlıklar

Sigara ve alkol kullanımı, metabolik hastalıklar, kanda demir fazlalığı, karaciğer, tiroit, böbrek hastalıkları ve diyabet gibi sorunlar da testosteron seviyesini azaltabilir.

Uyku ve Testosteron

Chicago Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, bir hafta boyunca gecede 5 saatten az uyuyan erkeklerin testosteron seviyesinde azalma meydana gelir. Araştırmacıların belirttiğine göre, uykusuzluk nedeniyle bir erkeğin testosteron düzeyi, kendisinden 15 yaş büyük birinin seviyesine kadar gerileyebilir.

Çocuk Sahibi Olmak ve Testosteron

Northwestern Üniversitesi bilim adamları tarafından yapılan ve sonuçları PNAS adlı dergide yayımlanan bir araştırmaya göre, çocuk sahibi olmak erkeklerin testosteron seviyesinin azalmasına neden olabilir. Araştırmada, yaşları 21 ile 26 arasında değişen 624 erkek incelenmiştir.

Testosteron eksikliği, çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir ve bu durum, yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir. Bu nedenle, belirtiler fark edildiğinde bir uzmana başvurmak önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Testosteron Propionat Kullanımı ve Yan Etkileri

Testosteron Propionat Kullanımı ve Yan Etkileri

Testosteron Azlığı Belirtileri ve Tedavisi

Testosteron Azlığı Belirtileri ve Tedavisi

Testosteron Ölçümü Nedir ve Nasıl Yapılır?

Testosteron Ölçümü Nedir ve Nasıl Yapılır?

Testosteron Hormonu Özellikleri ve Etkileri

Testosteron Hormonu Özellikleri ve Etkileri

Testosteron Nedir?

Testosteron Nedir?

Güncel

Testosteron Hormonu ve Özellikleri

Testosteron Hormonu ve Özellikleri

Güncel

Testosteron Fazlalığı Nedir?

Testosteron Fazlalığı Nedir?